'De Corporate Tribe' van Danielle Braun

Spreker op het 7e Nationaal Customer Excellence Event

Jan-Willem Willemsen over ‘De Corporate Tribe’ van Danielle Braun

Als je als manager of als professional veranderingen wilt doorvoeren in jouw organisatie, krijg je altijd te maken met ‘de cultuur’ van die organisatie. Maar dat is een nogal vaag begrip. Want waar hebben we het dan precies over en is er sprake van een of meerdere culturen binnen een organisatie? En nog belangrijker: hoe ga je daarmee om?

In mijn zoektocht naar antwoorden op deze vraag stuitte ik onder meer op Danielle Braun. Danielle heeft zich als cultureel antropoloog ontwikkeld tot een ‘cultuurfluisteraar’: Ze is in staat om het DNA van jouw organisatie te ontraadselen. De vraag die er achter ligt is, hoe het komt dat veel implementaties van veranderingen deels of geheel mislukken?

Danielle bekijkt iedere organisatie als een tribe. Het is een levend geheel met dorpspleinen en raadhuizen (vergaderzalen) en steegjes en kroegjes, waar de echte gesprekken plaatsvinden (bijvoorbeeld coffee corners). Als je veranderingen succesvol wilt invoeren en een sterke tribe wilt bouwen, dan is een strategie of een inspirerend idee niet genoeg, dan zul je de wetten van de tribe moeten leren kennen. We kennen deze benadering ook van Joris Luijendijk, die de cultuur van de bankwereld in het financiële centrum van London ontrafelde.

Een buitengewoon interessante benadering van organisatie en verandering. Als je daar meer van wilt weten, kom dan naar het Nationale Customer Excellence Event op 7 Maart a.s. in het Wereldmuseum in Rotterdam.

HitTheNECXTLevel