Klantreis naar Disney Star Wars Land

Disney stap verder in klantbeleving

Ik zal u een geheim vertellen. Zakelijk bezoek ik jaarlijks een aantal keren bijzondere organisaties die het jaar na jaar na jaar beter doen dan de rest. Zo ook pretparken en in het bijzonder ook die van Disney. Of het nu in Parijs is, in Shanghai, in San Francisco of Orlando. Maar…. eigenlijk hou ik helemaal niet zo van pretparken. Geef mij maar een rustig eiland met gezellige mensen en leuke muziek! En toch trekt het mij altijd weer om deze parken met klanten te bezoeken. En ben ik onder de indruk hoeveel leerpunten de klanten er voor hun eigen organisatie uithalen. Genoeg voor de komende jaren lijkt het iedere keer wel.

Disney blijft zich continu vernieuwen. De afgelopen jaren zijn nieuwe ‘projective shows’ toegevoegd zoals een zinnenprikkelend Ratatouille – je voelt de hete lucht van de oven waaronder je met Ratatouille verstopt zit. Of je gaat in kleine groepen mee met kapitein Jack Sparrow op zoek naar de schat. Je vaart echt in het water waarbij je ineens onder water gezogen wordt om vervolgens door een kraken achternagezeten te worden…. wat een beleving… en zo heeft Disney veel attracties waarmee het nog jaren vooruit kan. En toch is er iets bijzonders aan de hand.

Begin dit jaar kondigde CEO Bog Iger al 23 nieuwe attracties en andere enorme verbetering Disney’s parken aan. Met één daarvan brengt Disney het entertainment gehalte naar een nieuw en ongeëvenaard hoogtepunt: Star Wars Land. Een volledig nieuwe ‘land’ dat aan de bestaande Disney ‘landen’ in elke park wordt toegevoegd. 5 hectare puur Star Wars gebied (ik hoop dat u ervan houdt), groter dan de bestaande onderdelen en daarmee het grootste themagedeelte op deze planeet. Star Wars Land is zoals wij het nog niet kennen, je wordt getransporteerd naar een nog onbekende planeet aan de rand van ons universum en één van de laatste handelsposten vóór ‘Wild Space’ begint.

Wat deze nieuwe Disney-beleving anders maakt is niet de grootte, maar het soort attracties en de nieuwe vorm van beleving. U kunt terechtkomen in een ontmoeting tussen de First Order en het verzet. Of u neemt plaats in de Falcon – hét Star Wars avonturenschip om vervolgens zelf te bepalen waar u heen vliegt: met hyperspace naar links of per ongeluk naar rechts om tegen een voorraadschip aan te botsen (de commandant zal er na de missie waarschijnlijk niet zo blij mee zijn..). De gast bepaalt zelf hoe het verhaal eruit ziet, er zijn tientallen verhaallijnen mogelijk.

En om bij te komen kunt u er ook gelijk een paar dagen verblijven. Er wordt namelijk een Star Wars hotel toegevoegd. Op zich is dat niet zo bijzonder, maar hier vervolgt u de reis. U wordt gekleed in de karakters, converseert met ze, speelt met ze, voert nog wat missies uit van en sluit uw dag af in de loungebar samen met de 600 jaar oude gangsterbaas Jabba de Hutt.

Gastbeleving in een nieuwe dimensie. Deze vooruitzichten tillen de hele Disney beleving naar een hoger niveau, en ongetwijfeld ook het bedrijfsresultaat van Disney. Wij hebben de afgelopen jaren gezien dat – als het met de economie minder gaat – Disney daar minder last van heeft dan de concurrentie. En als de economie omhoog gaat, groeit Disney ook harder dan de rest.

U zult vast zeggen: (1) Slim die jongens van Disney, om niet op hun lauweren te rusten maar er nog schep bovenop te doen, het gaat tenslotte om entertainment. Maar (2) wij zijn natuurlijk geen Disney dus voor ons ziet de business er toch een beetje anders uit. Met het eerste punt heeft u helemaal gelijk, je bent leider en moet dat blijven. Met het tweede punt geef ik u helaas ongelijk. Want ook al bent u geen Disney, maar een bank, een logistieke dienstverlener, een publieke dienstverlener, een online retailer of…. het maakt niet uit, de klantbeleving wordt elke dag belangrijker. Nee, elke minuut belangrijker! Let maar op, want anders wordt u snel in de hyperdrive ingehaald!

Ik laat u weten wanneer wij op klantreis naar Disney Star Wars land gaan. Gaat u mee? Ik heb er zin in!

HitTheNECXTLevel